13 Mayıs 2013 Pazartesi

Analog Fotofragcilik



Fotograf cekme ile tanismam 90'li yillarda kompakt, analoglarin dijitali sayilabilecek butun ayarlari kendi yapan bir makina ile oldu. ikibinli yillarda giderek yayginlasmaya baslayan cesit cesit modellerde ki dijital makinelere ragmende bu makinayi kullanmaya devam ettim. Cunku o makina ile cektigim fotograflarin kalitesini hic bir zaman bir dijital ile elde edemedim. Ve dijital bir makine ile cektiginiz yuzlerce fotograf size bir fotograf coplugu kazandirirken, o basit kompakt analog makinadan cikan butun fotograflar her zaman degerli oldu.
 Ama bir yerden sonra bu makine bana yetmemeye basladi ve bende profesyonel SLR bir makine edindim Sovyet tanki, fotograf makinelerinin kalasnikofu olarak da anilan Zenit ET artik benimdi.
Aslinda hic iyi bir makine degildi, iyi bakilmamisti ve internetten daha once alisveris yapmadigim bir siteden almistim ve birazda kaziklanmistim sanirim, enstantane ayarlari duzgun calismiyordu, mercek cok kotu durumda idi, gibi gibi daha bir suru sorun cikardi bana ama ben bu makinenin bitmek tukenmek bilmeyen sorunlari sayesinde analog makine nerede tamir ettirilir, analog makinenin ic aksani nasildir, bir analog makine alirken nelere dikkat edilir, bu konularda bir suru sey ogrendim. Ilk zamanlar internette aratip duruyordum herseyi fakat ise yara bilgi bulmak cok guctu cunku bu konu ile ilgilenen cok fazla kisi yoktu, bende deneme yanilma bir kac kaybolmanin ardindan yolumu buldum.
Su anda herseyi yalayip yutmus ve bu isin ustasi olmus degilim ama en azindan yeni baslayanlar icin,benimde zamaninda sorduhgum sorulari soranlara cevap olmasi icin bazi bilgileri paylasmak iyi olur diye dusundum. 

1) Eger ilk kez analog makine aliyorsaniz isinizi sansa birakmamanizi, internetten almak yerine gidip elinize alip gorup oyle almanizi, eger internetten aliyorsanizda elinize ulastiktan sonra hemen denemenizi ve bir sorun varsa geri gondermenizi tavsiye ederim. Birde film takip denemeden once makinanin arka kismini acip enstantaneyi farkli ayarlara getirip deklansore basip perdenin acilip kapanma surelerine kabaca bakin, farkli ayarlarda dogru calisip calisip calismadigini kontrol edin. Ozellikle B yani bulb ayarinin dogru calisip calismadigini kontrol etmenizi oneririm. Bul ayarinin ozelligi deklansore bastiktan sonra elinizi deklansorden kaldirana kadar perdenin acik kalmasidir. Yani sizin istediginiz kadar sure perde acik kalir ve makine isik alir.) 
2) Merceklerin olabildigince temiz olup olmadigina dikkat edin, ayrica vizorden bakip belirlediginiz bir hedefe odak yaparakda mercek hakkinda az cok fikir edinebilirsiniz. Ornegin benim makinenin mercegi duzgun odak yapamiyordu.
3)Eski makinelerin biraz isik almasi aslinda biraz olayin sanindandir, keza eski goruntulerin sebebide makinenin biraz isik almasindan kaynaklanir fakat cokta abartili olmasin degilmi :) O yuzden makinenin isik almadigindan emin olun. Arka kapagin duzgun kapandigindan, herhangi bir kirik catlak olmadigindan emin olun.
4) Bir diger konu pozometre. Pozometre ozellikle isin acemeleri icin dogru calisiyorsa tabi cok yardimci bir ozelliktir. Ortamin isigina gore size ayarlamaniz gereken entantane ve diyafram ayarini gosterir. Isinizin biraz daha kolaylasmasini istiyorsaniz pozometre ozelligi olan bir makine alabilirsiniz.
5)  Peki analog fotograf makinesi nereden alinir diye soracak olursaniz, aslinda bu sorunun cevabi cok fazladir ama ben size bildigim ve guvendigim bir kac tanesini soyleyebilirim. 
  • Istanbul Sirkeci de Hayyam Pasajinda bir cok dukkanda cesit cesit makine bulma imkaniniz var, Fakat benim favorim alt katta kucuk bir dukkani bulunan Ali Usta dir. Kime sorsaniz gosteririr. Ayni zamanda kendisi analog makine nerede tamir ettirilir sorusununda cevabidir.
  • Eskiciler, hurdacilar ve bit pazarlari. Evet buralarda da guzel makineleri cok uyguna bulma imkaniniz oldukca yuksek. Tavsiyem calismiyor gibi gorunse bile eger fiyati ucuk degilse tabi, almaniz. Bozuk hali ile bir hurdacidan 25 TL ye aldigim gene sovyet yapimi Lubitel2'yi su anda kullaniyorum :)
  • Hep eski mi bu analog ve filmli makineler ben yeni bir seyler istiyorum diye dusunuyorsaniz o zama size lomography Turkiye'y' tavsiye etmeliyim. Mercekli, kompakt, sipsak bir suru plastik, hafif, rengarenk yeni makineler. Yalniz fiyatlarinin cok ucuk olmamakla birlikte eski makinelere gore biraz daha fazla oldugunu soylemem gerek. http://www.lomography.com.tr/
Sanirim simdilik bu kadar lakirdi yeter. Tecrube ettigim makineler neler, hangi filmleri kullanmali, bayat film nereden alinir, film alirken nelere dikkat etmeli, filmleri  sayet kendimiz banyo edemiyorsak nereye emanet etnmeli, 35 mm lik ve 120 mm lik filmler ile ilgili bilgileri ise sonraki yazilara birakalim.



11 yorum:

  1. Merhaba,

    Elimdeki Olympus OM model analog makineyi nerede tamir ettirebilirim diye araştırma yaparken karşılaştım yazınla. Önerilerin için çok teşekkür ederim. Hayyam Pasajındaki Ali Usta'yı bulmaya çalışacağım. Eğer daha farklı önerilerin olursa onları da duymaktan çok memnun olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yazi yardimci olduysa ne mutlu :) Ali Usta bu konuda en iyisidir o yuzden ondan baska birisine gitmeni onermem. Hayyam pasajina girdiginde sagdan asagi merdivenlerin indigini goreceksin. O merdivenlerden indiginde solda kosade kalan kucuk bir dukkani var. Kime sorsan gosterir zaten. Hazir hayyama gitmisken, film alacak olursan da Ali Usta'nin oldugu katta , Ali ustanin dukkanini gecince bir dukkan var cok cesitli, taze, bayat filmleri oluyor fiyatlari da diger yerlere gore daha uygun tavsiye ederim, dukkanin onunde hep filmlerle dolu cam bir kabin oluyor, oradan taniyabilirsin.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Analog makine nerden alabilirim acaba kadikoyde varmi canon a 1

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadikoy'den ziyade Sirkeci'ye Hayyam pasajina gitmenizi oneririm. Birde her pazar tarihi Bomonti bira fabrikasinin arkasinda kurulan antika pazari var, orada da sadece analog makine tezgahi kuran bir amca var.

      Sil
  4. Merhaba uzun zaman olmuş bu yazıyı yazalı umarım cevap alabilirim. Bende de babamdan kalan lubitel2 mevcut fakat ayarları bilmediğim için bazı fotoğraflar çok güzelken bazılarında o güzelliği yakalayamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, umarim cok gec kalmamisimdir cevaplamak icin, uzun zamandir bakamiyordum bloga. Kullami ile ilgili buraya yazarak yardimci olmam zor ama size guzel bir yazi buldum gayet guzel aciklamislar diyafram ve enstantane kullanimini linki: http://www.muhammedmulbay.com/lubitel-2-kullanimi/
      bunun haricinde bence bir sure isigin iyi oldugu gunduz ozellikle sabah yada ogleden sonra cekmeye ozen gosterin iyi isikte genelde fotograflar daha iyi cikiyor bu sayede alisana kadar hevesiniz kirilmamis olur ve iyi isikta denediginiz farkli enstantane ve diyafram degerleri ile daha iyi pratik yapma sansiniz olur.

      Sil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar. 17.11.15 tarihinde Sirkeci Hayyam Pasajı'na çok sevdiğim bir arkadaşıma Zenit 122 almak için gittim. Blogta gördüğüm için tabii Ali Usta'yı sordum oradakilere. 7 ay önce vefat etti dediler. İnanır mısınız hiç tanımadığım halde öyle üzüldüm ki. Oradan bir abi yerine biz bakıyoruz dedi girdim içeri. Ufak tefek bir dükkan, biraz dağınık, biraz tozlu, biraz da tarih kokuyor pek tabii. Abi ile yarım saate yakın konuştuk çünkü hiç anlamam makinelerden. Ve o yarım saat içinde ben hariç iki kişi daha gelip sordu Ali Usta'yı. Yüzlerindeki ifade görülmeye değerdi. Sanki hepimiz onu yıllardır tanıyormuş gibi üzüldük. Neyse efendim abimiz bizimle ilgilendi sağolsun güzel de bir abimiz nasıl kullanıldığını falan gösterdi aldık bir Zenit 122 çıktık. Benim gibi buradan okuyup da gidecek olanlar var ise, geç kaldık dostlar. Allah'tan rahmet, sevenlerine başsağlığı diliyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yorumunuz icin tesekkur ederim, malesef bende kisa bir sure once ogrendim uzun zamandir gitme firsatim olmuyordu arkadasimin makinasini tamir icin gittimizde ogrendik. dukkanda olmadigini ve dukkanin biraz degismis oldugunu gorunce etraftakilere sorunca kotu haberi aldik. Duyunca inanamadik, sanki hep orada olacak gibi geliyor insana cunku. Tanimis olmanizi isterdim. Basimiz sagolsun.

      Sil
  7. Merhaba
    Daha önce analog makine kullanmadım ama bir an önce alip benliğimi ozgurlestirmek istiyorum yazınız sevdama dahil oldu teşekkürler. :)

    YanıtlaSil