Fotograf cekme ile tanismam 90'li yillarda kompakt, analoglarin dijitali sayilabilecek butun ayarlari kendi yapan bir makina ile oldu. ikibinli yillarda giderek yayginlasmaya baslayan cesit cesit modellerde ki dijital makinelere ragmende bu makinayi kullanmaya devam ettim. Cunku o makina ile cektigim fotograflarin kalitesini hic bir zaman bir dijital ile elde edemedim. Ve dijital bir makine ile cektiginiz yuzlerce fotograf size bir fotograf coplugu kazandirirken, o basit kompakt analog makinadan cikan butun fotograflar her zaman degerli oldu.
Ama bir yerden sonra bu makine bana yetmemeye basladi ve bende profesyonel SLR bir makine edindim Sovyet tanki, fotograf makinelerinin kalasnikofu olarak da anilan Zenit ET artik benimdi.
Aslinda hic iyi bir makine degildi, iyi bakilmamisti ve internetten daha once alisveris yapmadigim bir siteden almistim ve birazda kaziklanmistim sanirim, enstantane ayarlari duzgun calismiyordu, mercek cok kotu durumda idi, gibi gibi daha bir suru sorun cikardi bana ama ben bu makinenin bitmek tukenmek bilmeyen sorunlari sayesinde analog makine nerede tamir ettirilir, analog makinenin ic aksani nasildir, bir analog makine alirken nelere dikkat edilir, bu konularda bir suru sey ogrendim. Ilk zamanlar internette aratip duruyordum herseyi fakat ise yara bilgi bulmak cok guctu cunku bu konu ile ilgilenen cok fazla kisi yoktu, bende deneme yanilma bir kac kaybolmanin ardindan yolumu buldum.
Su anda herseyi yalayip yutmus ve bu isin ustasi olmus degilim ama en azindan yeni baslayanlar icin,benimde zamaninda sorduhgum sorulari soranlara cevap olmasi icin bazi bilgileri paylasmak iyi olur diye dusundum.
1) Eger ilk kez analog makine aliyorsaniz isinizi sansa birakmamanizi, internetten almak yerine gidip elinize alip gorup oyle almanizi, eger internetten aliyorsanizda elinize ulastiktan sonra hemen denemenizi ve bir sorun varsa geri gondermenizi tavsiye ederim. Birde film takip denemeden once makinanin arka kismini acip enstantaneyi farkli ayarlara getirip deklansore basip perdenin acilip kapanma surelerine kabaca bakin, farkli ayarlarda dogru calisip calisip calismadigini kontrol edin. Ozellikle B yani bulb ayarinin dogru calisip calismadigini kontrol etmenizi oneririm. Bul ayarinin ozelligi deklansore bastiktan sonra elinizi deklansorden kaldirana kadar perdenin acik kalmasidir. Yani sizin istediginiz kadar sure perde acik kalir ve makine isik alir.)
2) Merceklerin olabildigince temiz olup olmadigina dikkat edin, ayrica vizorden bakip belirlediginiz bir hedefe odak yaparakda mercek hakkinda az cok fikir edinebilirsiniz. Ornegin benim makinenin mercegi duzgun odak yapamiyordu.
3)Eski makinelerin biraz isik almasi aslinda biraz olayin sanindandir, keza eski goruntulerin sebebide makinenin biraz isik almasindan kaynaklanir fakat cokta abartili olmasin degilmi :) O yuzden makinenin isik almadigindan emin olun. Arka kapagin duzgun kapandigindan, herhangi bir kirik catlak olmadigindan emin olun.
4) Bir diger konu pozometre. Pozometre ozellikle isin acemeleri icin dogru calisiyorsa tabi cok yardimci bir ozelliktir. Ortamin isigina gore size ayarlamaniz gereken entantane ve diyafram ayarini gosterir. Isinizin biraz daha kolaylasmasini istiyorsaniz pozometre ozelligi olan bir makine alabilirsiniz.
5) Peki analog fotograf makinesi nereden alinir diye soracak olursaniz, aslinda bu sorunun cevabi cok fazladir ama ben size bildigim ve guvendigim bir kac tanesini soyleyebilirim.
- Istanbul Sirkeci de Hayyam Pasajinda bir cok dukkanda cesit cesit makine bulma imkaniniz var, Fakat benim favorim alt katta kucuk bir dukkani bulunan Ali Usta dir. Kime sorsaniz gosteririr. Ayni zamanda kendisi analog makine nerede tamir ettirilir sorusununda cevabidir.
- Eskiciler, hurdacilar ve bit pazarlari. Evet buralarda da guzel makineleri cok uyguna bulma imkaniniz oldukca yuksek. Tavsiyem calismiyor gibi gorunse bile eger fiyati ucuk degilse tabi, almaniz. Bozuk hali ile bir hurdacidan 25 TL ye aldigim gene sovyet yapimi Lubitel2'yi su anda kullaniyorum :)
- Hep eski mi bu analog ve filmli makineler ben yeni bir seyler istiyorum diye dusunuyorsaniz o zama size lomography Turkiye'y' tavsiye etmeliyim. Mercekli, kompakt, sipsak bir suru plastik, hafif, rengarenk yeni makineler. Yalniz fiyatlarinin cok ucuk olmamakla birlikte eski makinelere gore biraz daha fazla oldugunu soylemem gerek. http://www.lomography.com.tr/
Sanirim simdilik bu kadar lakirdi yeter. Tecrube ettigim makineler neler, hangi filmleri kullanmali, bayat film nereden alinir, film alirken nelere dikkat etmeli, filmleri sayet kendimiz banyo edemiyorsak nereye emanet etnmeli, 35 mm lik ve 120 mm lik filmler ile ilgili bilgileri ise sonraki yazilara birakalim.